pilamiasto pila
poznanmiasto poznan
gnieznomiasto gniezno
koninmiasto konin
lesznomiasto leszno
kaliszmiasto kalisz
  • KLAUZULA INFORMACYJNA NA PODSTAWIE ART. 13 RODO DLA OSÓB BIORĄCYCH UDZIAŁ W NABORZE NA WOLNE STANOWISKO

    Klauzula informacyjna na podstawie art. 13 RODO w związku z naborem na wolne stanowisko

    W myśl art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) informujemy, że administratorem Państwa danych osobowych jest Wielkopolski Wojewódzki Inspektor Transportu Drogowego adres siedziby ul. Szwajcarska 5, 61-285 Poznań, tel. 61 656-77-11, adres e-mail: witd@poznan.uw.gov.pl. W sprawach związanych z ochroną danych osobowych mogą się Państwo kontaktować z Inspektorem ochrony danych na adres e-mail iodo@witdpoznan.pl albo pod numerem tel. 61 656 77 11. Państwa dane osobowe będą przetwarzane dla celów rekrutacyjnych. Podstawą prawną przetwarzania jest:

    • art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia 2016/679 (zgoda osób których dane dotyczą w zakresie wykraczającym poza wskazany w art. 221 i nast. ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks Pracy);
    • art. 6 ust. 1 lit. b Rozporządzenia 2016/679 (czynności zmierzające do zawarcia umowy);
    • art. 6 ust. 1 lit. c Rozporządzenia 2016/679 ( w zakresie przewidzianym w art. 221 i nast. ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy);
    • art. 9 ust. 2 lit. a Rozporządzenia 2016/679;
    • art. 10 Rozporządzenia 2016/679 w zw. z art. 76 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym oraz art. 4 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej.

    Podanie danych osobowych określonych w art. 221 §  1-4 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy oraz art. 10 Rozporządzenia 2016/679 w zw. z art. 76 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym i art. 4 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej stanowi wymóg ustawowy i jest konieczne. Podanie danych osobowych wykraczających poza przepisy prawa jest dobrowolne i odbywa się na podstawie zgody, o której mowa w art. 6 ust. 1 lit. a lub art. 9 ust. 2 lit. a Rozporządzenia 2016/679. W takiej sytuacji mają Państwo prawo w dowolnym momencie cofnąć zgodę. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Jeśli kandydat nie przejdzie pomyślnie postępowania rekrutacyjnego dane osobowe będą usunięte maksymalnie po 4 miesiącach od dnia nawiązania stosunku pracy z osobą wyłonioną w drodze naboru, chyba, że kandydat odbierze osobiście złożone przez siebie dokumenty. W razie zatrudnienia, dokumenty będą przechowywane w terminach przewidzianych przepisami prawa. Państwa dane osobowe mogą zostać ujawnione innym podmiotom na podstawie obowiązujących przepisów prawa, a także zawartych umów powierzenia danych obejmujących m.in. świadczenie usług prawnych oraz dostawę usług IT. Dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej. W odniesieniu do Państwa danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany. Na warunkach określonych w Rozporządzeniu 2016/679, przysługuje Państwu prawo dostępu do danych, sprostowania danych, usunięcia danych, żądania ograniczenia przetwarzania danych, a także prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy Rozporządzenia 2016/679.

  • ZASADY NABORU KANDYDATÓW NA STANOWISKO INSPEKTORA TRANSPORTU DROGOWEGO

    Aktualnie nie prowadzimy naboru na stanowisko inspektora transportu drogowego

    Zasady naboru kandydatów na stanowisko inspektora transportu drogowego, będącego stanowiskiem pracy w korpusie służby cywilnej określa ustawa z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. Nr 227, poz. 1505 ze zm.).
    Zgodnie z art. 76 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (tekst jednolity Dz. U. Nr 125, poz. 874 ze zm.) inspektorem może być osoba, która:

    • posiada obywatelstwo polskie,
    • ma nienaganną opinię i nie była karana za przestępstwo umyślne,
    • legitymuje się świadectwem dojrzałości po zdanym egzaminie maturalnym,
    • posiada prawo jazdy co najmniej kategorii B,
    • ukończyła 25 lat oraz posiada wymagany stan zdrowotny,
    • złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin kwalifikacyjny.


    Zatrudnienie pracownika Inspekcji na stanowisku inspektora transportu drogowego poprzedzone jest praktyką w ramach kursu specjalistycznego zakończonego egzaminem kwalifikacyjnym II stopnia. Praktyka ma na celu teoretyczne i praktyczne przygotowanie kandydata do wykonywania zadań inspektora.


    Akty wykonawcze do ustawy o transporcie drogowym dotyczące wykonywania zawodu inspektora:

    • Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie programów kursów specjalistycznych oraz kursów uzupełniających i przeprowadzania egzaminów kwalifikacyjnych z dnia 31 lipca 2012 r. (Dz.U. z 2012 r. poz. 901).
    • Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 7 lutego 2002 r. w sprawie warunków i trybu przeprowadzania badań lekarskich i psychologicznych w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania czynności inspektora transportu drogowego (Dz.U. Nr 12, poz. 117).

DYŻUR TELEFONICZNY
dziś od 9:00 do 15:00

Opole

Rzeszów

Katowice

609-102-197
(w godz 8-14)

603-560-073

725-259-944
(w godz 8-14)

 

ZGŁOŚ KONTROLĘ

AUTOKARU

Sprawdź

INFORMACJE
O FOTORADARACH
Delegatura Wielkopolska GITD

22 220 40 49

Godziny przyjęć interesantów: 08:00 - 14:00

WITD

W MEDIACH

Sprawdź

PRZECIWDZIAŁANIE

KORUPCJI

Zgłoś


Udzielanie informacji

w każdą środę
w godz. 9.00-15.00

(0-61) 656-77-21